Filme marca Sergiu Nicolaescu

Probabil ca Sergiu Nicolaescu va ramane multa vreme neegalat de nici un regizor din Romania, caci incepand cu Un comisar acuza in 1975, continuand cu Dacii pe care l-am urmarit in 1967, Cu mainile curate din 1972 si pana la Orient Express din 2004, filmele sale sunt nemuritoare.

Carol I - Sergiu Nicolaescu

Nu va prezentam decat trei dintre ele, pe care cu siguranta le-ati vazut, pe care ar fi bine sa le aveti pe DVD, cine stie, poate cineva va reusi sa editeze intr-o mini-enciclopedie Sergiu Nicolaescu toate filmele sale, sa le putem lua la pachet.

Amintim aici de mega productia istorica Carol I – regele ce a dat Romaniei drptul la independenta si un statul onorabil pe harta Europei moderne. Parca ne vine sa zambim, atunci cand ne amintim de gluma care aici se potriveste perfect: Regizor  Sergiu Nicolaescu, Scenariu  Sergiu Nicolaescu, Distribuție si rol principal Sergiu Nicolaescu. Mai ramane sa spunem cine a jucat rolul lui Sergiu Nicolaescu!

Capcana mercenarilor a fost un film de exceptie, un film de razboi, intr-o distributie de exceptie si evident cu o actiune care te facea sa fii mandru ca esti roman. Primul Razboi Mondial, 1918 anul in care Romania a devenit ceea ce visam azi cu totii, Romania Mare. Ostasii romani au luptat cu vitejie la MArasti, MArasesti si Oituz, insa filmul nu despre asta vorbeste, ci despre eroismul ostasilor romani de pe frontul din Galitia. Pentru cine nu stie, se afla in Polonia, iar Gheorghe Cozorici joaca admirabil rolul baronului von Görtz.

Ultimul cartus

La final amintim Ultimul Cartus, un film politist, in care Sergiu Nicolaescu regizorul ii incredinteaza rolul principal lui  Ilarion Ciobanu, in rolul comisarului Roman. Dupa  moartea comisarului Miclovan actiunea trebuia sa continue, iata ca in perioada tulbure din anii ce au marcat anul 1945, dreptatea nu a murit.

Am sa reamintesc pe scurt si de filmul Mircea, din 1989 – anul revolutiei. Chiar daca nu se ridica la nivelul altor filme de actiune, este mai degraba un film istoric, care trebuia sa ne aduca aminte ca suntem urmasii lui Mircea cel Batran, cel ce astat in fata otomanilor si care l-a facut probabil pe viitorul Vlad Tepes ceea ce este el astazi.

Filmul aminteste si de Basarab I, cel ce la invins pe Carol Robert de Anjou la Posada. Urmeaza randul lui Baiazid Yıldırım – adica fulgerul, cel ce a speriat toata Europa, dar nu si pe romani.

Capcana Mercenarilor

Nu pot sa nu aduc aminte cititorilor ca Mircea cel Batran a trait intre 1355 si 1418, doar 63 de ani, insa este cel ce ne-a facut pentru prima data dupa 1000 de ani sa fim mandri ca suntem romani. In cei 32 de ani de domnie, Mircea a faurit pentru noi ceea ce dupa el, putini au reusit.

A fost o perioada buna pentru noi romanii, Basarab I a domnit cel putin 42 de ani, intrecut doar de Stefan cel Mare, care in cei 71 de ani cat a trait a domnit 47 de ani, desi a luat destinul Moldovei in mana la doar 24 de ani.

Nu puteam sa incheiem aceasta descriere a filmelor lui Sergiu Nicolaescu decat cu epopeea Dacii, un film ce dureaza 102 de minute, istorie a romanilor in anii de dupa invigerea lui Decebal. Daca ar fi trait intr-o tara libera, filmul ce a fost  selectionat pentru premiul Festivalului Internațional de Film de la Chicago din 1967 ar fi avut probabil alta soarta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *